Collioure
30 x 30 cm
juli 2017

De vraag is of er veel plekjes langs de Middellandse Zee zijn waar het licht zo mooi kan zijn als in Collioure. Op die plek slenteren door de straatjes en genieten van een drankje op het terras met uitzicht op de oude kerk.

Wikipedia

Collioure is een stad in het zuiden van Frankrijk. Het ligt aan de Middellandse Zee, aan de voet van de Pyreneeën, die daar de grens met Spanje vormen. In de Middeleeuwen was Collioure een belangrijke havenstad. Het viel onder het koninkrijk Mallorca. De koningen van Mallorca bouwden hun zomerpaleis midden in de huidige stad. Het imposante kasteel is nog steeds het middelpunt van de stad en kan worden bezocht, hetgeen zeer de moeite waard is. In 1463 vielen de troepen van Lodewijk XI binnen. De stad bleef lang speelbal tussen de Franse en Spaanse machthebbers. Eerst Lodewijk XIV wist de langdurige twisten in zijn voordeel te beslissen. Eind 17e eeuw werd Collioure definitief Frans. Het verloor vrij snel daarna zijn strategische waarde, ondanks dat nog steeds Franse mariniers in de plaats zijn gevestigd, in het fort boven de stad.
In begin van de 20e eeuw werd Collioure het centrum van artistieke activiteit, met verschillende fauvistische kunstschilders die elkaar ontmoeten. Dat waren onder andere André Derain, Georges Braque, Othon Friesz, Henri Matisse, Pablo Picasso, Charles Rennie Mackintosh en Tsuguharu Foujita. Ze werden door hun omgeving geïnspireerd met het kasteel van Collioure, de oude straatjes, de vuurtoren, de Notre-Dame-des-Anges en de Middellandse Zee.

Terug naar overzicht schilderijen.>